Lelkigondozói szolgálatunk

A Pálos Lelki Központban 2022 januárjától lelkigondozó önkénteseink ingyenes szolgálatukat ajánlják fel azoknak, akik életükben valamilyen elakadással, nehézséggel kénytelenek szembenézni.

Az épületben két helyiséget rendeztünk be a lelkigondozói beszélgetések számára, bensőséges, nyugodt környezetben.

Mi a lelkigondozás? Kik jelentkezhetnek?

A lelkigondozás az életkérdésekről folytatott beszélgetés. Ezek az életkérdések általában valamilyen válsághelyzetben kerülnek előtérbe. Válsághelyzet kialakulhat például valamely családi, munkahelyi, iskolai probléma kapcsán, életkori váltásoknál, balesetnél, betegségben. Ezekben a helyzetekben az ember lelke mélyéig megrendülhet. Kérdések fogalmazódnak meg benne, amelyekre nem vagy csak nehezen talál választ. Ilyenkor az élet alapjait érintő témákra és egyszerűen a folytatásra („hogyan tovább?”) egyaránt rákérdezhet. Feszültség, békétlenség alakul ki a válsághelyzetben lévő emberben, amely természetesen kapcsolataiban is megjelenik. A lelkigondozás e problémaegyüttes megoldásában igyekszik segítséget nyújtani.

A lelkigondozás a kialakult hit-, érték- és kapcsolati válság megoldásában támogatja a bajba jutott embert, de nem konkrét javaslatokkal, hanem abban segítve, hogy ő maga felismerje: saját belső erőit mozgósítva miként tud válaszokat találni kérdéseire, hogyan találja meg életútján a továbbhaladás lehetőségét.

Mi a jelentkezés módja?

Bizalommal forduljon lelkigondozói munkatársainkhoz az alábbi elérhetőségeken. Ha bizonytalan abban, hogy kit is érdemes felkeresnie, hívja Hudanik Györgyöt (+3620 326 4389)  aki segíteni fog, hogy Ön a helyzetéhez legmegfelelőbb szakmai segítséget kapja.

Bornemisza Ágnes

Hudanik György

Pszichoterápia a Pálos Lelki Központban

Központunkban pszichoterápiára is lehetőség van. A terápia magánrendelés formájában, költségtérítéssel (óradíj) történik.

Mi a pszichoterápia?

A pszichoterápia a lelki problémák, vagy pszichés zavarok kezelésének tudományosan megalapozott módja. Magyarországon orvosi vagy pszichológusi végzettséggel rendelkezők válhatnak pszichoterapeutává. A terápiás hatótényezők – szinte módszertől függetlenül – a kommunikáció és az emberi (terápiás) kapcsolat, célja pedig a kliens életében, kapcsolataiban bekövetkező pozitív változások elérése. Ennek köszönhetően csökkennek a zavar korábbi tünetei, bővül a személy önismerete, jobban megérti a saját érzelmeit, átlátja kapcsolatai működését; fejlődnek stresszkezelési és problémákkal való megküzdési stratégiái.

Központunkban jelenleg Dr. Tiringer Aranka látja el a pszichoterápiás szakszolgálatot.

 

Milyen módszerrel dolgozom?

Elsősorban egyéni terápiákat végzek, verbális, relaxációs és esetenként non-verbális technikákat alkalmazva. Önismeretükben fejlődni vágyó, élethelyzeti, kapcsolati nehézségekkel küzdő, gyászban vagy krízisben lévő, szorongásos – depressziós tünetektől szenvedők jelentkezését várom. A hit lehet segítő dimenziója, de nem szükséges feltétele az általam végzett terápiás munkának.

Hogyan vehető igénybe a pszichoterápia?

Jelentkezni lehet emailen (a probléma rövid, néhány mondatos megfogalmazásával): tiringer.aranka@pphf.hu vagy 2tiara2@gmail.com