Ciklus-show foglalkozás Fehérné Sánta Melindával

Drámajáték a nőiségről – Ciklus-showra hívják a kiskamasz lányokat

Ijedtség nélkül fogadni a testi fejlődés változásait: elsősorban ez a célja a Ciklus-shownak, amelyet most Pécsen, a Pálos Lelki Központban is megtartanak.

A 10-12 éves lányok fantáziadús drámapedagógiai módszerekkel ismerhetik meg folyamatos változásban lévő testük működését. Az ötórás foglalkozás során kiscsoportban, 9-15 fős szinte barátnői csapatban ismerkednek meg a lányok a termékenységi ciklus állomásaival. A sokak által tabunak tartott folyamatokról nyíltan, félelem és szégyen nélkül beszélnek, az idegen orvosi szakszavak helyett barátságos, könnyen érthető kifejezésekkel nevezik meg a szerveket, folyamatokat, jelenségeket. A női (és férfi) termékenység kérdéseit ugyanis még most is sokan félve kezelik, mert nem csupán a gyermekek, sok esetben a szülők sem rendelkeznek átfogó tudással a saját testük működését illetően. A kiskamasz-kor hormontombolása ráadásul a hirtelen tapasztalt testi fejlődés mellett lelki változásokat is hoz, ilyenkor a tapasztalat szerint kevésbé mernek őszintén kérdezni a bennük, rajtuk zajló folyamatokról. Ebben nyújt segítséget a Ciklus-show, amely a szülőknek is mankót ad az esetleges később, otthon felmerülő kérdések helyes irányításához.

A MFM-Projekt Ciklus-show® több díjjal kitüntetett program 1999-ben indult Németországból, hazánkban 2006 óta használják ezt a módszert. A Ciklus-show alapja az életvédelem. A szemlélet és a programon való részvétel természetesen vallási hovatartozástól független, hiszen a programban a termékenység megértésével és megjelenítésévével, valamint az élet egyenletének bemutatásával a résztvevők elsajátítják nemcsak a saját életük és testük, hanem általánosságban az emberi élet tiszteletét is. A fogantatás pillanatában elindul a megismételhetetlen, egyedi és értékes emberi élet, amely a természetes halálig tart. Éppen ezért a legideálisabb, ha a lányok még az első menstruáció, de legfőképp az első szexuális alkalom előtt részesei lesznek a Ciklus-shownak.

A pécsi Pálos Lelki Központban október 29-én 9 órától Fehérné Sánta Melinda vezetésével vehetnek részt a foglalkozáson az érdeklődő 10-12 éves lányok.

A részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen a linken lehet:
https://forms.gle/7RxHB7A4Ed4jmxveA

A cikket készítette: Sasvári Bernadett

You cannot copy content of this page