A női lét kérdései – Interjú Csonta Rékával (1. rész)

„Mária bátor igenje vonzó számomra” – Beszélgetés Csonta Rékával

 

Mi a különbség az egyediség és egyenlőség között? A nők miből meríthetnek erőt, amikor minden összejön a fejük felett? És egyáltalán van titkuk az elég jó édesanyáknak? Erről beszélgettünk Csonta Rékával, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola főiskolai adjunktusával.

Női lét. Mit is mondhatnánk erről? Annyian próbálják körbeírni, hirdetik így és úgy, de valójában mit jelent: nő?

Ha azt kérdezi, mi a nő valójában, akkor csalódást kell okoznom: nem tudok olyan meghatározással szolgálni, ami mindenki számára megnyugtatóan kinyilatkoztatna valamiféle axiómaszerű igazságot. Akik megpróbálták meghatározni, azért tehették így vagy úgy, mert valamilyen nézőpontból indultak. Az én nézőpontom most egészen személyes: a női lét az emberi létezésnek sajátos feladatokkal és lehetőségekkel megáldott formája. Nem választható, hanem olyasvalami, amit elfogadtunk Isten kezéből.

Engem mindig lenyűgöz, hogy a Jó Isten a teremtésnél a női testnek megadta azt a csodát, hogy a teste táplálásával új életet hozzon a világra.

Valóban hatalmas feladatot, lehetőséget adott azzal Isten a nőnek, hogy az élet továbbadásában kitüntetett munkatársává tette. De rögtön tegyük is hozzá: a nő a feladatot a férfival együtt kapta. És ez akkor sem tagadható, ha mára sokak számára – sajnos – pusztán technikai kérdéssé vált, hogy ki legyen a gyermekük apja.

Amikor előző interjúban testvérével, Csonta Istvánnal beszélgettem, mélyen elgondolkodtam azon, hogy vajon milyen feladatai vannak a férfiaknak otthon. Most nem kell túl sokat gondolkodnom, nemrég tettem be egy mosást, írtam bevásárló listát és még előttem van a hétvégi nagytakarítás… A nők feladatkörét jobban ismerjük, de arról magunk is alig tudunk valamit, hogy honnét van ennyi erő egy nőben. Maga tudja?

Az ember felnő a feladatokhoz. A felnőtt lét egyik alapvető jellemzőjének tartom, hogy az ember be tudja osztani az erejét és az idejét, hogy kialakul egy képe arról, hogy mit és mennyit tud teljesíteni, és ha ezt valamiért túl kell lépnie, akkor segítséget kér. Ez mindkét nemre vonatkozik. Ha a nő feladatkörét kérdezi, való igaz, hogy a nőknek a munkahelyi műszak után otthon következik a második. Jó esetben viszont a háztartás vezetését nem egyedül kell végeznie, egyre több férj gondolja úgy, hogy neki is feladata ebben részt venni. Hogy ilyenkor nem szívességet tesz a feleségének, hanem felelősséget vállal azért, hogy a közös élettér minél otthonosabb legyen.

Sokat ingázik Budapest és Pécs között, miközben rengeteget dolgozik, fárasztó lehet. A nehezebb időszakokban mi ad erőt magának?

Igen, valóban hetente ingázom a két város között, de nem gondolnám, hogy ez valamiféle extra erőfeszítés lenne, vagy hogy többet dolgoznék másoknál. Ezt a helyzetet tudatosan vállaltam, amikor Dr. Kovács Gusztáv Rektor Úr meghívott oktatni a Főiskolára. Persze el tud fárasztani az utazás, de úgy vélem, ez is hozzáállás kérdése, mert az időt ki lehet használni olvasásra, munkára is.

Hála Istennek, nem voltak még olyan nehéz időszakaim, amelyeket ez a helyzet okozott volna, így nem is tudok pontos választ adni. Ha lesznek, úgy gondolom, ugyanúgy Istenhez fogok erőért folyamodni, ahogy mindennap teszem ezt akkor is, ha nincs konkrét probléma a láthatáron.

Az interjút Csonta Rékával Vermes Nikolett készítette.

 

You cannot copy content of this page